laskonka

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Dva roky od smrti

...Peter FIALA...

     Spomienkový článok na speváka Petra Fialu som začala písať už niekoľkokrát, ale zakaždým som to vzdala. Ani teraz si nie som istá, či mám právo písať o niekom, koho som nepoznala a o kom viem veľmi, ale naozaj len veľmi málo. Je to tak trochu paradox, pretože po smrti ľudí, ktorých život sa nás priamo nedotýka, máme tendenciu na nich zabúdať. Napriek tomu je niečo vo mne, čo ma núti vždy znovu rozmýšľať o ňom, keď počujem jeho hlas z rádia, či ešte viac, keď pozerám na jeho už nikdy viac časom nezmenenú tvár na obrazovke jednej (československej?) hudobnej stanice, kde dodnes prezentujú jeho videoklipy pomerne často.

     Presne pred dvomi rokmi zarezonovala v slovenských denníkoch i na webových stránkach správa o smrti mladého a skôr začínajúceho speváka Petra Fialu. Len s ťažkosťami som si v to predpoludnie vybavovala tvár, patriacu k tomuto menu, či pieseň spievanú jeho hlasom. Vedela som, že toto meno som už niekoľkokrát počula, no o osobu, skrývajúcu sa za ním som sa príliš nezaujímala.

     Jeho smrť sa ma začala dotýkať až akoby istou postupnosťou času. Dotýka sa ma dodnes ... zakaždým, keď počúvam jeho priťahujúce texty pesničiek a zvlášť pri pohľade jeho magnetizujúcich očí. Po jeho smrti sa v médiách objavilo niekoľko Petrových nových pesničiek, ktoré mal pripravené na ďalšiu prezentáciu pre svojich poslucháčov ... dokonca z nich bolo vydané samostatné CD. 

     Začínam mať pocit nekonečnosti predstáv o tom, ako by sa vyvíjal život Petra Fialu ďalej a čo všetko by mu osud doprial dosiahnuť v budúcnosti. Na jeho tvár sa zvyknem pozerať s predstavou, akoby som mala v ruke jediný exemplár krásnej knihy, ktorej záver sa nikdy nedozviem, pretože jej posledné strany boli nenávratne zničené. Myslím, že Peter bol osobnosťou, ktorej rozvoj bol zastavený skôr, než to mal vôbec v pláne samotný osud. Možno iba nešťastie slepej náhody (napriek tomu, že na slepé náhody veľmi neverím) ... zadné sedadlo prirýchlo idúceho auta a pravdepodobne guľka, ktorá mala zostať navždy zaseknutá v zbrani, z ktorej vyšla.

     Utajovaná pravda a predkladané lži o jeho smrti nemôžu uľahčiť ďalší život Petrovej najbližšej rodiny ... akoby nestačilo, že nekonečný smútok samotnej tragédie ich bude sprevádzať do konca života.

     Sama za seba chcem povedať jediné.
     Svojou rýchlou a nečakanou smrťou zasiahol i do môjho života a pravdepodobne už nikdy nebudem počúvať jeho hlas a pozerať do jeho tváre na obrázku, fotke či v televízii bez myšlienok na to, čo všetko mal tento mladý chalan ešte pred sebou ... a ako málo stačilo na to, aby už nikdy nedostal šancu na zrealizovanie svojich snov a túžob.

 


O živote, citoch, vzťahoch... | stály odkaz

Komentáre

  1. nic v zlom, ale prepac kto
    je ten Fiala?...nikdy som o nom nepocul a ani jednu pesnicku som od neho nepoznal...az po jeho smrti sa mi dostalo do usi toto meno...
    to uz rovno mozeme spominat trebars na Jana z Hornej Dolnej, toho som tak isto nepoznal a ani jeho pesnicky sa mi do usi nedostali...
    publikované: 27.12.2006 12:33:38 | autor: TPnetopier (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Nooo, típíen :o))
    neberiem to v zlom ... istým spôsobom a z tvojho pohľadu máš pravdu. Páči sa mi ten tvoj príklad Jana z Hornej Dolnej...
    Asi takto: denne zomiera x obyčajných ľudí a väčšiny nás ostatných sa to vôbec nedotýka. Peter Fiala bol začínajúci spevák, jeho pesničky bežne v rádiu veľmi nehrávali a nehrávajú, ale z času na čas mávam v telke zapnutý MusicBox a tam sa už pred svojou smrťou začal objavovať dosť pravidelne ... a objavuje sa dodnes.
    Tiež som si ho začala viac všímať až vďaka medializácii po jeho smrti ... začala som viac vnímať texty jeho pesničiek, pretože ten typ mám rada (hudbu si posudzovať nedovolím, každopádne ten nerušivý typ skôr (prí)jemnejších vecičiek, ktoré dnešných mladých chalanov veľmi neoslovujú - ak vieš, čo tým chcem povedať) a tento článok je výsledkom faktorov jeho smrti a môjho následného povšimnutia si ... proste jeden z pocitových zmyslov, akých mám v mojich článkoch na blogu nekonečné množstvo ...

    Inak, podobne sa ma nedávno dotkla aj smrť toho malého Jakuba, ktorému spolužiak prepichol pľúca štetcom ... proste momenty, ktoré vo mne zarezonujú a nejakým spôsobom aj zostávajú v mojom vnútri a pôsobením istých vplyvov sa z času na čas dostávajú na povrch medzi inými myšlienkami...
    publikované: 27.12.2006 13:15:23 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. na MusicBoxe
    davaju urcite este stale aj Martina Kitnera (len teraz neviem ci to je ten spievajuci kadernik) :)))))
    publikované: 27.12.2006 13:26:18 | autor: TPnetopier (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Občas sa objavuje
    pravdupovediac, tiež by mal celkom zaujímavé textíky ... len na mňa pôsobí strašne ... ja neviem - afektovane(?), takže ho až tak nesledujem ... ale by som povedala, že vždy lepšie ako ten nemožný slovenský hip hop či čo to chce byť ... no nepokračujem, lebo by som asi niekoho urazila a to nebolo zmyslom ani tohto komentáru a už vôbec nie pôvodného článku :o))
    publikované: 27.12.2006 14:01:46 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Fialu
    som si tiež viacej všimla až po jeho smrti, ale každá smrť sa ma nejako dotkne (aj dnes v rozhlase oznámili, že zomrel jeden pán tesne pred Vianocami, ktorého som nepoznala, ale hlas v rozhlase znel veľmi smutne a dojímavo, hlásteľ ho možno poznal a pomyslela som si, aké to asi bolo pre jeho rodinu prežívať Vianoce bez neho), dokonca, aj keď okolo mňa prefrčí sanitka so sirénou, uvažujem nad tým, kam práve ide a koho asi vezie a v duchu si prajem, aby to nebolo nič vážne, lenže život je nerozlučne spojený aj so smrťou...zatiaľ mi nezomrel nik blízky a neviem si ani predstaviť, čo budem prežívať, ak sa to raz stane...
    publikované: 27.12.2006 14:37:07 | autor: dia (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. vše nej
    do noveho rokuku moja láska moja milunka
    publikované: 31.12.2006 20:15:40 | autor: Ondra (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014