laskonka

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ďalší z nových začiatkov?

Posledný deň starého roku. Prebudenie do zamračeného rána sprevádza tichá nostalgia, preberajúca sa z negatívnej energie potlačených myšlienok. Za celý rok sa ich znovu nazbierala pekná kôpka. Výdatne prikrmujú nepríjemné vnútorné šteklenie, prechádzajúce počas dňa rôznymi etapami svojej intenzity a popoludní, s ubúdajúcim svetlom premenené na nekončiaci pocit dokonalého smútku.
     Hoci mám veľmi rada Vianoce, silvestrovský večer som si nikdy nedokázala obľúbiť. Je to pravdepodobne preto, že rozlúčka so starým rokom vo mne vždy vyvoláva akúsi koncoročnú depresiu. Nie dlhodobú ... ibaže dostatočne vyčerpávajúcu na to, aby ma jej záchvevy slabosti chvíľami prenasledovali aj v celom začiatku nového roka .

     Prvý januárový deň je na môj vkus tiež trochu výstredný pre začiatok, ktorý v sebe ukrýva ... napriek tomu ma upokojuje kúsok nádeje, s ktorou každoročne prichádza. 365 čistých, ničím nepopísaných listov ako nová výzva od života. Šanca pre každého z nás na nové pokusy a omyly.

     Naozaj zriedkavo som sa  počas svojho života zaťažovala novoročnými predsavzatiami. V časoch vlastného dospievania som si chvíľu namýšľala, že nimi môžem ovplyvniť vlastný život k lepšiemu. Veľmi rýchlo som však prišla na to, že ich sila z nás vyprchá rovnako rýchlo ako bublinky zo šumivého vína.

     Hneď ráno som na písacom stole vymenila starý kalendár za nový. Trochu som si zalistovala cez povinnosti, ktoré som si do toho viac obchytaného postupne značila a premýšľala nad rýchlosťou, akou som cez ne prešla. Podobne, ako občas zvyknem, som si znovu v tichosti zaželala, aby sa na chvíľku zastavil čas. Alebo aspoň plynul o niečo pomalšie. Nedokážem ho ovplyvniť rovnako, ako to nedokáže ani nikto iný. Preto aj naďalej plynie rovnako spravodlivým tempom pre všetkých. 

     Prvý deň v novom roku máme už z väčšej časti za sebou. Pre niekoho podobný deň ako väčšina nasledujúcich, pre niekoho možno o niečo slávnostnejší. Jeden z nových začiatkov a pokračovanie už dávno rozbehnutého súčasne.


O živote, citoch, vzťahoch... | stály odkaz

Komentáre

  1. Vitaj laskonka v januári :)
    Silvester i ja ponímam rovnako..všedne,dokonca ani šampus si nekupujem.
    Predsavzatia si nedávam,nemám silnú povahu aby som sa vzdal svojich návykov.
    Avšak sa rád nechám prekvapiť čo tento rok prinesie,ba prekvapeniam pôjdem naproti.
    Nuž,prajem,nech sa darí :)
    publikované: 01.01.2007 20:52:31 | autor: teide (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. laskonka ,díky za koment v mojom blogu :))
    pokiaľ ty u mňa nájdeš trocha vtipu,ja sem pre zmenu chodím načerpať troška toho múdra / a je ho viac než troška/,ktoré ma na mňa účinok ako blahodárna sprcha.
    publikované: 01.01.2007 21:31:45 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  3. teide, som neskutočne poctená hneď prvý deň v roku :o))
    Skutočne si nie som istá, že som tou správnou osobou, od ktorej môžeš načerpať niečo múdre ... na blogu je v tomto smere niekoľko oveľa šikovnejších ľudí ... ale zastav sa kedykoľvek, vždy ťa tu rada uvidím :o))
    publikované: 01.01.2007 21:46:25 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Potešenie na mojej strane..:)
    ..k tej múdrosti.Tá tvoja sa mi páči kvôli človečine,ktorá je v tvojej tvorbe.
    Určite je tu veľa šikovníčkov,čo je len a len dobre,ale laskonka je len jedna :)
    publikované: 01.01.2007 22:03:30 | autor: teide (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. laskonka, svoj uvod do noveho roka
    si krasne textovo zaznamenala aj pre nas, ale veta o case je asi najfantastickejsia: "... aj naďalej plynie rovnako spravodlivým tempom pre všetkých."
    publikované: 01.01.2007 22:11:01 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. teide, akosi strácam slová, takže len stručne:
    ĎAKUJEM!!!
    publikované: 01.01.2007 22:15:16 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  7. lulla, som rada, že aj ty si sa zastavila
    hneď prvý deň v novom roku ... s tým časom - síce permanentne nestíham všetko, čo by som chcela, ale dosť často zisťujem, že nie som jediná...
    publikované: 01.01.2007 22:21:48 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  8. laskonka
    a mozno je lepsie nestihat, nez sa zozierat nicnerobenim... prajem ti, aby si v tomto roku nasla co najviac rovnovahy
    publikované: 01.01.2007 22:28:50 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. lulla
    ja ti želám všetko NAJ a nech ti všetko vychádza podľa predstáv :o))

    Ničnerobenie nepoznám, ale sú chvíle, keď by som celkom prijala taký relax, že: spať - čítať - jesť - pozerať telku... :o))
    publikované: 01.01.2007 22:41:47 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  10. zdravím laskonka :)
    začína sa druhý zatiaľ nepopísaný deň a mne sa hneď stalo niekoľko milých vecí :)
    vidím ako sa tu radi stretávajú známi blogeri a som rada, že Vás poznávam a možno budem mať na to zase pár dní a určite nebudem ľutovať chvíle, ktoré tu prežijem...
    bolí ma nostalgia, ktorú prežívate, smútok, ktorý je tu každodenne, ale na druhej strane to všetko vyvažuje teideho humor, lullina poézia všednonevšedného dňa, moudra a každodenné starosti teba, hoga, čokomilky a nádherné obrázky kaktusa a to som ani zďaleka nespomenula všetkých a všetko...
    nedelím čas na roky, niekedy dokonca netuším čo sa kedy stalo a ako dlho to trvalo...smútky a krivdy si dobre pamätám a v spomienkach trvajú večne, radosti sú zase ako záblesky, ktoré si stoj čo stoj chcem uchovať, sú ako ľahký dotyk motýlich krídel, ktorých sa bojím dotknúť, aby som ich neporušila a hneď rýchlo zmiznú a zase sa znenazdajky objavia...ach prečo zase toľko píšem, netuším...
    deň pred Silvestrom, kedy si ty nostalgicky bilancovala, sa narodil nový život, chlapček sestry mojej budúcej švagrinej...smútok i radosť v jeden deň a tak to je každý deň, no nie je to úžasné?
    prajem Ti krásny nový deň :)

    publikované: 02.01.2007 00:37:16 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Ahoj dia :o))
    rada som ťa tu stretla, hoci o veľa hodín neskôr, než si pridala svoj koment :o))

    Som rada, že aj ty si sa udomácnila medzi blogermi na tomto blogu ... je tu všeličo - od smútkov a nostalgie až po radostné a humorné príspevky ... myslím, že je tu najmä pomerne veľa úprimnosti a to je to, čo priťahuje mňa ... mala som už obdobia, kedy som chcela odísť inam, ale dnes už som si istá, že tu sa ma tak ľahko nezbavia :o))

    Želám veľa šťastia v Novom roku, len málo drobných smútkov, dostatočne vykompenzovaných množstvom veľkých radostí :o))
    publikované: 02.01.2007 17:25:25 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  12. ďakujem :)
    publikované: 02.01.2007 23:38:00 | autor: dia (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014