laskonka

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Strach mužov zo ženských sĺz

Sedel v kresle, ktoré si postavil kúsok od rozloženého gauča. Sledoval unavené pohyby jej tela schúleného pod dekou. Pod hlavou mala iba malý vankúšik, takmer celý stratený v záplave jej vlasov. Oči jej prikrývali viečka opuchnuté plačom.

     Pri pohľade na jej unavenú a vyčerpanú tvár mu hlavou lietali tisícky výčitiek. Aj bez slov cítil, že sa na neho hnevá. On sám bol na seba nahnevaný, hoci z iného dôvodu. Vyčítal si, že ju večer nechal odísť. V priebehu niekoľkých týždňov sa na ňu zosypalo niekoľko nepríjemných situácií. V práci i v rodine.

     Hľadala oporu v ňom. Bolo to logické, ich vzťah už dávno prekročil pomyselnú krehkú hranicu priateľstva a lásky. Prestávala si byť istá sama sebou. Pochybovala o správnosti svojich rozhodnutí, o svojich schopnostiach a nakoniec aj o akomkoľvek pozitívnom zmysle vlastného života. Rozprávala mu o týchto pocitoch a z očí jej vytekalo obrovské more slaných sĺz. Ich lesk na lícach potlačil dokonalú, make-up-om upravenú tvár, ktorú pred polhodinou privítal bozkom vo svojom byte. Vždy sa cítil bezbranný voči ženským slzám. Zneisťovali ho a v konečnom dôsledku najmä znervózňovali. Plač žien u neho vyvolával pocit akejsi stiesnenosti a zatlačenia do kúta. Slzy žien považoval vždy tak trochu za vlastné zlyhanie.

     Bolo toho na ňu priveľa, no od neho chcela len málo. Stačilo jeho objatie a ubezpečenie, že pre neho je dôležitá práve taká, aká je. Ale práve toto ubezpečenie jej on v tej chvíli nedokázal poskytnúť. Pre tie slzy na tvári, pre ten mokrý lesk na jej lícach. Povedal jej len, že zbytočne dramatizuje a zapol si televízor. Uvedomoval si, že by sa k nej nemal správať s takouto tvrdosťou, ale nedokázal ovládnuť svoj strach. Uľavilo sa mu, keď  za sebou zabuchla dvere. Povedal si, že za ňou pôjde na druhý deň a dá jej ubezpečenia, ktoré chcela počuť. Dúfal, že ona už nebude plakať a on bude mať pod kontrolou svoj nepríjemný pocit.

     Práve vypínal televízor a chystal sa ísť spať. Keď mu zvuk telefónu oznámil prijatie novej esemesky, pocítil nepríjemnú predtuchu. "Je mi strašne zle" - čítal správu od nej. Schytil do rúk bundu a utekal o tri ulice ďalej, k rodinnému domu jej rodičov. Celú cestu sa jej zároveň snažil dovolať, no márne. Jeho vyzváňanie nikto neprerušil prijatím hovoru. Napadlo ho zavolať sanitku. Možno zbytočne, no nechcel riskovať v prípade, že je ohrozený jej život. Vedel, že je doma sama a nečakal, že mu príde otvoriť vstupné dvere. Napriek tomu niekoľkokrát intenzívne zazvonil. Otvorila mu a v bezvedomí skĺzla do jeho náručia.

    


Štipka prózy | stály odkaz

Komentáre

  1. radost zien z muzskych slz
    paradox, co? ale realny, zeny sa tesia, ked chlap place. nie navonok, vo vnutri. uvedomujuc si, ze aj on byva slaby.
    publikované: 12.07.2005 16:54:31 | autor: anubis (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Anubis
    áno, paradox. Ale ono je to asi všetko relatívne - nie každý muž musí mať strach zo ženských sĺz a určite nie každa žena (ja určite nie) má radosť z mužských sĺz.
    Aj tak by som povedala, že slzy u mužov ženy hlavne dojímajú - teraz myslím v tom zmysle, že akosi všeobecne je zakódované, že muži neplačú... ale ženy vedia aj oceniť, keď muž prejaví svoje city a pocity (najmä tie najhlbšie a dôležité) slzami...
    publikované: 12.07.2005 17:03:44 | autor: laskonka (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. muzi
    su zmateni, ked zeny placu
    publikované: 13.07.2005 08:37:08 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. zmateni muzi
    ano, ked zeny placu, muzi byvaju niekedy zmateni. Ale neboli by, keby zeny vedeli povedat, preco placu. To ale najskor musia vediet, preco placu. Muzi vedia tiez pocuvat.
    publikované: 13.07.2005 09:14:59 | autor: bowden (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. muzi
    sa snazia porozumiet zenam svojim logickym myslenim a to sa neda...
    publikované: 13.07.2005 10:16:23 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. A možno
    niekedy si muži neradi komplikujú život a preto majú tendenciu veci zľahčovať (a ženy niekedy komplikovať - ja viem :o)).

    bowden - myslím, že normálne ženy neplačú denne, ale keď už, tak vedia aj prečo ... iba niekedy trochu naivne dúfajú, že muži nielen počúvajú, ale aj vnímajú ... to nevyslovené... Ale ono to tak celkom nie je :o)
    publikované: 13.07.2005 10:24:18 | autor: laskonka (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. laskonka
    ano, ja viem, ze zeny ocakavaju pochopenie bez dlheho vysvetlovania. A muzi cakaju vysvetlenie. Muzi su z Marsu a zeny z Venuse, inak to uz nebude.
    publikované: 13.07.2005 11:42:48 | autor: bowden (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. bowden
    - je to tak a možno preto sú partnerské vzťahy také zložité :o)
    publikované: 13.07.2005 11:56:01 | autor: laskonka (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. tento clanok
    som si rano vytlacila a v buse, cestou do prace, precitala, a...............

    musim konstatovat, ze je velmi pravdivy... muzi sa nasich slz nie len boja, ale su k nim casto lahostajni. ich jedine je, nerob z komara kravu... pardon somara...

    no ano a potom sa utapame v smutku lebo si myslime ze on nam nerozumie...
    publikované: 13.07.2005 19:09:23 | autor: ywana (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014