laskonka

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Víkendová inšpirácia

Miesto, ktoré naozaj existuje, hoci som tam už veľmi dávno nebola...

    

     Bol piatok a Nika cestovala na víkend s Patrikom na chatu jeho rodičov. Bola tam už viackrát a to prekrásne prostredie ju fascinovalo. Malá chalúpka na konci dediny, za ňou veľká lúka a kúsok ďalej les s obrovskými borovicami.

     Kuchyňa so starodávnou pecou, z ktorej v zime sálalo príjemné teplo. Atmosféra útulnosti, pocit domova. Po prvý raz sem Nika prišla minulý rok na jeseň s Patrikom, navštíviť jeho rodičov. Obaja už boli na dôchodku a zvyčajne tu trávili niekoľko teplejších mesiacov v roku. Ale vtedy sa už hlásila o slovo jeseň a blízke hory priniesli niekoľko chladnejších a sychravých dní. Patrikova mama ich zavolala do kuchyne na teplé jedlo a horúci čaj. Vtedy Nika po prvý raz uvidela sto rokov starú pec, ktorá sa dala ešte používať.
     "Tu sa mi veľmi páči," povedala Patrikovým rodičom s rozžiarenou tvárou.
     "A to si ešte zďaleka nevidela všetko," stisol jej útle prsty vo svojej dlani Patrik a vtlačil bozk na usmievajúce sa ústa.

     Nika sa v ten večer cítila ako v rozprávke. Po kuchyni si obzrela ešte dve miestnosti, no v každej bolo niečo, čo spôsobilo, že chvíľami strácala reč. Po večeri sa presunuli do obývačky, kde Patrikov otec zrovna zapálil ohník v krbe. Štyri ratanové kreslá zahalené ovčím rúnom, aby sa na nich pohodlnejšie sedelo. V prostriedku ratanový stolík, so sklom na vrchu. Na ňom podnos s  pohármi, zo džbánu sa vinula para a vôňa z vareného vína.

     Spálňa, do ktorej Niku zaviedol Patrik, keď sa chcela prezliecť a odložiť si tašku so svojimi vecami, jej naozaj vyrazila dych. Pozdĺž steny oproti dverom bola jedna obrovská posteľ, vďaka matracom rozdelená na štyri lôžka. Starodávna komoda, natretá na bielo. Malý elektrický radiátor, ktorý spôsobil, že v miestnosti bola akurátna teplota.
     "Neboj, naši budú spať vedľa, v obývačke majú postele, pretože občas sa tu zvyknú zastaviť moji kamaráti. Zvykli si, že tu trávime víkendy a vďaka tejto spálni vedia aj to, že nie je problém s prenocovaním."
     "Vďaka, že si ma upokojil, už som sa začínala obávať," - zažartovala Nika a pobozkala ho.
     "V tejto chvíli mám naozaj nesmiernu chuť tie postele vyskúšať," - šepol Patrik a pritisol sa k nej.
     "Bojím sa, že voči vašim by to nebolo zrovna taktné. Čakajú nás vedľa," - vtisla mu ešte jeden bozk a začala hľadať rifle a tričko na prezlečenie.

     Prvá noc, ktorú tam s Patrikom prežila, bola pre ňu nezabudnuteľná. Prežili tam ešte dva nádherné dni. Odvtedy nevynechala žiadnu príležitosť vrátiť sa tam. Niekedy tam boli len sami dvaja a ona sa vždy snažila vyčarovať atmosféru, ktorú v prvý večer vytvorili Patrikovi rodičia. Niekedy si tam urobili príjemný víkend s priateľmi, ktorí nikdy neodmietli ich pozvanie. A zopárkrát tam strávili dni voľna aj s jeho rodičmi. A Nika bola prekvapená, ako dobre si rozumie s Patrikovou mamou...
     "Je to tu nádherné, prekrásne," - vyznala sa jedného dňa. "Žiadny luxus, ale krásna príroda a naozaj čarovná, rodinná atmosféra." - povedala v jeden letný deň, keď prestierala k nedeľnému obedu. Vonku, na mohutnom drevenom stole. Okolo dve veľké drevené lavice. Nad hlavou slnečník, vytvárajúci príjmný tieň v sparných dňoch.

 


Štipka prózy | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014