laskonka

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Namiesto komentára

ku dnešnému príspevku na blogu hogoII - O blogovaní XI ... pretože komentár by bol pridlhý a možno nie úplne k veci...

     Hoci blog.sk navštevujem už pomerne dlho, pojem "obťažovanie na blogu" (najmä v súvislosti s týmto naším blogom) vnímam ako novinku. Jednou z myšlienok, ktorú som si ráno pri čítaní hogovho článku uvedomila bolo, že spätná väzba, ktorú ja vnímam ako veľké plus blogovania (resp. relatívne novej metódy publikovania amatérskych článkov na internete) môže v istých prípadoch vyústiť do obťažovania.

     Každý z nás robíme rozhodnutia a každé rozhodnutie so sebou prináša určité dôsledky. Dôsledky, ktoré je potrebné zvažovať skôr, než nejaké rozhodnutie príjmeme. A odpovedať si na otázku, či sme ochotní tieto dôsledky znášať, prípadne do akej miery. A aké máme možnosti obrany v prípade, že hranica tej nami stanovenej miery bude prekročená.

     Publikovanie príspevkov na blog.sk (podobne aj na iných blogoch) je spojené s možnosťou pre čítajúceho pridať svoj komentár, napísať svoj dojem, či pocit. Rovnako pozitívny, ako aj negatívny. Každý, kto chce publikovať týmto spôsobom sa musí rozhodnúť, či chce publikovať aj za takúto cenu alebo nie.

     Kde vlastne končí obyčajná virtuálna komunikácia a začína obťažovanie? Každý z nás má svoju citlivosť na vnímanie života okolo seba. To, čo jednému už začína vadiť ako obťažovanie, môže inému vyhovovať ako komunikácia, ktorá niečím obohacuje, niečo dáva. Ak mi nevyhovujú isté komentáre, nereagujem na ne ... prípadne iba upozorním, že toto nie. Nedávam mailovú adresu (podobne ako telefónne číslo), pokiaľ nemám istotu, že ho chcem dať. A pokiaľ urobím chybu a poskytnem ju niekomu, kto ju zneužije, som prinútená pristúpiť k radikálnemu riešeniu, zrušiť ju a založiť si novú. Je to síce komplikácia pre život, ale kto z nás nerobí chyby? Podobne ak mi nevyhovujú komentáre a odkazy autorovi na blogu, zruším blog, prípadne skúsim publikovať pod novým menom. Proste budem sa brániť.

     Obviniť niekoho z obťažovania, či dokonca z úchylnosti a perverznosti je pomerne jednoduché. No je to natoľko závažné obvinenie, že pokiaľ nájdem odvahu vysloviť alebo napísať ho, mala by som mať dostatok odvahy stáť si za svojím tvrdením a podložiť ho konkrétnym argumentom. Inak sa podobné tvrdenia stávajú ohováraním, lžou a prostriedkom na ublíženie.

     Toľko môj pohľad na túto, v súčasnosti na tomto blogu trochu častejšie pretriasanú problematiku ... ale aj na odkaz autorovi, ktorý som dostala od nemenovaného blogera pred dvomi dňami, po publikovaní článku "Medzi nami".


O živote, citoch, vzťahoch... | stály odkaz

Komentáre

  1. tak
    je
    publikované: 23.08.2006 12:52:08 | autor: David (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Hm, tiež som čosi začul o nemenovanom blogerovi :)
    Ten iným blogerom a návštevníkom odporúčal, koho články majú komentovať a koho ignorovať...
    publikované: 23.08.2006 13:25:01 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014