laskonka

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zranenia z nepochopenia

Podľahnúť zraneniam nemusí byť len konštatovaním neodvratného konca. Môže znamenať aj prudkú bolesť, prenikajúcu do všetkých nervových zakončení ... hlboký smútok, na ktorý nepomáha ani vtip, ani úsmev iných ... pocit priepastnej neistoty. Každý z nás občas podlieha zraneniam z nepochopenia.

     Nechtiac sa stávam svedkom rozhovoru dvoch ľudí. Vyjasňujú si svoje názory ... kto chcel čo povedať a kto si čo myslel.

     Širokospektrálna rôznorodosť ľudských pováh nás takmer denne vháňa do konfrontačných situácií. Vnímanie ľudí nie je naladené na jednotnej vlnovej dĺžke. Tento fakt má nespochybniteľný význam pre každého z nás. Jednoduchosť bezfarebného života s predvídateľnými emočnými odozvami by bola nielen bezútešne nudná, ale i bezvýznamná pre naše napredovanie počas života.

     Naše prežívanie je založené na vzťahoch ... a to až v prvom rade. Na vzťahoch partnerských, rodinných a rodičovských ... na vzťahoch pracovných, priateľských a kamarátskych ... na vzťahoch s ľuďmi, ktorí denne, či už vedome alebo úplne náhodou vstupujú do našich životov. Inak by boli naše životy odsúdené na zánik skôr, než by sa vôbec stihli rozhorieť.

     Celý život sa učíme porozumieť ľuďom okolo seba. Napriek tomu sa neustále zraňujeme. Čiastočne kvôli svojej rozdielnosti a sčasti snáď aj pre svoju individualitu. Neraz sa príliš snažíme presadiť svoje postoje či názory za cenu zníženého porozumenia k postojom iných. Zraňujeme bez toho, aby sme si to vôbec všimli. Naopak, cítime sa zranení vo chvíli, keď sa niekto podobným spôsobom správa k nám.

     Neviem, či existuje účinný liek na zranenia z nepochopenia. Iba ma napadlo, že možno by pomohla istá rovnováha ... keď reakciu, hoci diametrálne odlišnú od nášho názoru, budeme menej vnímať ako osobný útok a viac sa budeme zamýšľať nad myslením a vnímaním človeka na druhej strane.

 


O živote, citoch, vzťahoch... | stály odkaz

Komentáre

  1. Niekde som počul,že ak človek
    diskutuje a to ešte aj konštruktívne,tak sa väčšinou vyhne nedorozumeniu.
    Avšak chyba lávky,občas sa stáva,že aj keď sedíme pri jednom stole,sme z jedného mesta,ulice či vchodu hovoríme na seba cudzím jazykom.
    publikované: 03.01.2007 20:13:27 | autor: teide (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. presne tak
    laskonka, v poslednom odstavci si to uplne vystihla... je to o pokuse vzit sa do druheho, na druhej strane urcite budeme chciet, aby sa niekto vzival aj do nasich postojov.... no a nie vzdy pochopime, alebo akceptujeme, nemusi sa zhodovat s nasim vnutornym presvedcenim, ale nech je uz akokolvek, pokusit by sme sa mali
    publikované: 03.01.2007 20:17:41 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. :)
    ja sa skôr stretávam s ľuďmi, ktorí nepočúvajú, ľudia už zabudli pozorne počúvať, veľmi dobre poznám zranenia z nepochopenia, vyhýbam sa im a už nič nevysvetľujem...ale mám jednu dve kamarátky, ktoré sa o to snažia...vlastne jednu...no nemyslím, že by to bol výraz mojej individuality, pretože nemám vyhrotené názory a snažím sa počúvať, alebo je to iba sebaklam?
    publikované: 03.01.2007 20:28:57 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Lúb ma do tvaře
    lubím ťa
    publikované: 03.01.2007 21:47:30 | autor: ondra (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Kto trpí?
    V rámci tejto bolesti, ktorú označuješ ako "zranenia z nepochopenia". Ten, ktorý nebol pochopený alebo ten, ktorý nepochopil?
    publikované: 03.01.2007 23:40:01 | autor: opinio (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Kto trpí?
    Môžu trpieť obaja, pokiaľ z druhej strany necítia aspoň snahu o pochopenie ... a nemusí ani jeden, pokiaľ si dokážu prejaviť aspoň istú akceptáciu vzájomných názorov...

    No ... radšej sa zajtra ešte pozriem, či som vyjadrila to, čo som chcela, nakoľko sa už prepadám niekam do predstavy spánku a nie som schopná už poriadne rozmýšľať :o))

    Díky aj ostatným za komentáre, v podstate je v nich zahrnuté to, čo som sa snažila vyjadriť v článku :o))
    publikované: 04.01.2007 00:24:22 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014