laskonka

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zmes vôní a príchutí

ľudských duší, ktoré sa mi priplietli do života

     Väčšina našich dní býva zaplnená až neskutočným množstvom rôznych vnemov, ktoré nás neustále presviedčajú nielen o tom, že ešte stále žijeme, ale najmä nám neustále dokazujú zmysluplnosť nášho žitia. Nie je to tak dávno, čo som si začala uvedomovať, aká rôznorodá je podstata jednotlivých ľudských životov. V poslednej dobe neraz premýšľam o tom, že všetci mne istým spôsobom blízky ľudia žijú v relatívne rovnakom svete ako ja ... napriek tomu sú naše vnímania sveta viac - či menej odlišné.

     Vzťah k ľuďom počas môjho nekonečného vývoja stihol prejsť už rôznymi vývojovými etapami. Od zvedavosti, cez strach a nedôveru k novému druhu zvedavosti, ku vnímaniu sveta cez vzťahy muža a ženy, detí a dospelých a cez vzťahy priateľstiev, neutrálnych vzťahov ale aj nepriateľstiev medzi ľuďmi. Mojou záľubou sa v poslednom období stala snaha porozumieť pocitom ľudí, cieľom, za ktorými vo svojich životoch putujú, ale aj ich nedosiahnuteľným snom. Hľadám skrytý význam jasne vyslovených slov a po písmenkách lúštim tajničky skryté v sebairónii, či v jednoduchom zmysle pre humor.

     Uvedomujem si rôznorodosť ľudí, ktorými je ohraničený môj svet a ktorí napĺňajú môj vlastný život. Ženy aj muži rôznych vekových kategórií, rôznych záujmov aj profesií, s rôznymi životnými predstavami a skúsenosťami... Rôznorodosť, ktorá na jednej strane dokáže fascinovať rôznou farebnosťou odtieňov života ... no na strane druhej vyvoláva otázky, koľko chutí a vôní ľudí možno pochopiť počas jedného obyčajného života?

 


O živote, citoch, vzťahoch... | stály odkaz

Komentáre

  1. laskonka,
    to sa číta samo.
    Dokonca i včera načnutý med dostal po tomto článku sladkastejšiu príchuť :)
    publikované: 10.11.2006 18:36:42 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  2. las, možno bude moja otázka indiskrétna...
    a ak bude, vopred sa ospravedlňujem, no nedá mi nepoložiť ju, lebo by mi asi vyvalilo bok:
    ako sa ti darí pri hľadaní skrytého významu jasne vyslovených slov a lúštení tajničiek, skrytých v sebairónii či v zmysle pre humor? čo pri tom hľadaní a lúštení nachádzaš a zisťuješ, hm?
    publikované: 10.11.2006 19:01:08 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  3. ... a pýtaš sa, koľko chutí a vôní ľudí možno pochopiť...
    počas jedného obyčajného života? odpoveď sa mi zdá byť jednoduchá: v najlepšom prípade všetky, v najhoršom ani jednu, v reálnom počet ležiaci medzi týmito dvomi krajnosťami... :)
    Otázka je, či je našou úlohou všetko pochopiť, neraz je asi nevyhnutné ľudí proste brať na vedomie takých, akí sú a so snahou pochopiť ich do posledného puntíka to nepreháňať, veď má vari zmysel a vyhliadku na úspech, aby sa človek hral na boha? ostatne, bez ohľadu na to, či človek druhých ľudí úplne pochopí alebo nie, ak sa s ich odlišnosťou dokáže vyrovnať, obvykle na nej rastie...
    publikované: 10.11.2006 19:09:57 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  4. teide
    asi budem musieť začať dávať pozor, aby si vďaka mne nebol ešte po jednom - dvoch článkoch už totálne presladený :o))
    publikované: 10.11.2006 19:42:29 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  5. hogo, vďaka za obidva komenty
    možno sa mi to iba zdá, ale myslím, že ten druhý je skutočnou podstatou toho, čo si chcel naozaj napísať. A možno nie, takže to zoberiem pekne po poriadku, i keď zase to bude jeden z mojich dlhších komentov :o))

    Darí sa mi striedavo oblačno a neraz prichádzam na mnoho na prvý pohľad prekvapivých odpovedí, ktoré však pri hlbšom zamyslení sa dostávajú pomerne logické súvislosti...
    Nepredpokladám, že ťa takáto odpoveď uspokojí, rozoberať to však ďalej by asi vydalo na ďalší článok.

    Tie dve krajnosti v tvojom ďalšom komentári beriem, aj realitu ležiacu niekde medzi nimi. Tá otázka bola viac menej len rečnícka, na zdôraznenie skutočnosti, aké podobné životy žijeme a akí sme pritom rozdielni (viem, že to si asi pochopil aj sám, rovnako ma neprekvapuje, že práve ty hľadáš zmysel schovaný pod povrchom tohto článku :o)).
    Mimochodom, hogo, naozaj si myslíš, že (možno trochu prehnaná)snaha o pochopenie každého a všetkého sa približuje hre na boha :o))

    Ale ešte raz zdôrazňujem, mojou snahou v tomto článku bolo len napísať o tom, akí sme si podobní a odlišní zároveň...
    publikované: 10.11.2006 20:01:38 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  6. laskonka,
    to by som bol duševne ochudobnený,to si na triko nezoberiem.Kľudne máčaj redisové pierko po nepopísanom blogu :)
    publikované: 10.11.2006 20:36:44 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  7. las, ak mám za seba povedať len to najpodstatnejšie...
    čo som chcel vyjadriť v oboch svojich komentároch, tak je to prosba, aby sme sa z odlišností druhých tešili a príliš sa neznepokojovali, ak každú jednu z nich nedokážeme úplne pochopiť.
    publikované: 10.11.2006 20:47:18 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  8. teide, hogo :o))
    teide: "po nepopísanom blogu" - zrovna pred chvíľkou som mala pocit, že ten môj je už zapísaný kadečím viac než dosť :o))

    hogo: veď ja neprotestujem ...
    publikované: 10.11.2006 21:04:54 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  9. las, viem, že neprotestuješ... :)
    len som to potreboval vyjadriť jasnejšie, a viac sám pre seba než pre teba či pre iných...
    publikované: 10.11.2006 21:08:54 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  10. ja
    ta milujem
    publikované: 12.11.2006 17:39:54 | autor: fhole (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. hogo
    "...neraz je asi nevyhnutné ľudí proste brať na vedomie takých, akí sú a so snahou pochopiť ich do posledného puntíka to nepreháňať..."
    - slovne spojenie brat ludi na vedomie mi pripada dost chladne
    - pochopit ich do posledneho puntiku - to pochybujem, ze niekto nieco take robi, alebo chce robit, lebo to sa asi ani neda zvladnut, bezny clovek by na to nemal cas a sily, skor si myslim, ze je treba pochopit podstatu, alebo konkretnu vec, ktora sa viaze k aktualnej situacii
    publikované: 13.11.2006 09:58:38 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. lulla, súhlasím, 'na vedomie' JE chladné...
    a preto ho škrtám... a s tou snahou pochopiť ľudí do posledného puntíka, to je hyperbola, ktorá mala zvýrazniť, že nemusíme chcieť všetko a všetkých pochopiť, často stačí mať porozumenie a prijímať odlišnosť druhého človeka ako niečo reálne jestvujúce a potenciálne obohacujúce...
    publikované: 13.11.2006 10:19:07 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014