laskonka

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Život v neopakovateľnosti

S kľúčami v ruke stála pred domom, v ktorom už vyše roka nikto nebýval. Pohľad, upretý do prázdna, sledoval myšlienku, ktorá jej práve preletela hlavou.
Smiech - pravidelný návštevník - vyškrtol túto adresu zo svojho zoznamu po tom, ako ho dvakrát po sebe navštívila smrť. Najskôr starého otca dorazila komplikáciami pri rýchlo postupujúcej zákernej chorobe. Pre starú mamu si prišla možno z milosti, nenechala ju umárať sa smútkom po manželovej smrti.

S prázdnym pohľadom sledovala myšlienku, ktorá bola možno dôsledkom istej životnej zotrvačnosti ... zazvoním a niektorá známa a milovaná tvár otvorí dvere a privíta ma ... tak, ako kedysi, tak, ako vždy.

Od pohrebu starej mamy nebola v tomto dome ... ani v dedine, kde mala kedysi toľko priateľov. Možno tak chránila svoje vnútro pred definitívou tejto straty ... možno v tom bola zbabelosť pozrieť do krutých očí životu.

Z času na čas do domu chodievala jej mama ... vyvetrať a skontrolovať, či je všetko v poriadku. Lenže mama sa pred niekoľkými týždňami vrátila z nemocnice po operácii zlomenej nohy. Cestovanie pre ňu momentálne neprichádzalo do úvahy. A tak sa na jej naliehanie vybrala do domu sama.

Pohľad opäť sústredila do reality. Väčším kľúčom otvorila bránku do dvora, úzkym chodníkom kráčala k domu. Menší kľúč dvakrát šťukol v zámke a dvere sa otvorili.

Prekvapila ju známa vôňa domu ... neodišla s jej starými rodičmi ... nevyprchala so životom. Z predsiene vošla najskôr do kuchyne ... kabelku položila na kuchynský stôl a kabát preložila cez stoličku. So zatajeným dychom prešla cez obývačku do spálne ... a naspäť. Cítila, že hoci dom navštívila smrť, on žije ďalej ... dýcha spomienkami, no je pripravený prijať vo svojich múroch nový nápor života.

Po prvý raz pocítila pohyb dieťaťa vo svojom vnútri a uvedomila si, aká predstava sa odrazila v očiach jej mamy, keď ju ráno vyprevádzala z domu. A to, čo sa ráno zdalo ako nezmyselný nápad náhle nadobudlo úplne jasné obrysy.

O živote, citoch, vzťahoch... | stály odkaz

Komentáre

  1. Fíha,laskonka...pri čítaní tvojho článku
    som si spomenul na seba,keď som sa mnohokrát vracal do domu,v ktorom som prežil mnoho rokov po boku jednej ženy.
    Jej vôňa tam ostala i po rokoch a z každého kúta na mňa doliehal jej smiech.Dnes ten barák nestojí,ale vďaka tvojmu článku som si ho pripomenul.Vďaka.
    publikované: 25.01.2007 20:06:34 | autor: teide (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ja som sa
    az rozplakala, je to krasne
    publikované: 25.01.2007 20:19:12 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. :)
    nádherné rozprávanie a veľmi milý koniec....vlastne začiatok nového života v dome plnom živých spomienok :)
    publikované: 25.01.2007 20:32:21 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  4. las, pripájam sa...
    k slovám ocenenia, ktoré napísali teide, lulla a dia, a ďakujem za pocity a spomienky, ktoré tvoje citlivé rozprávanie a zamyslenie vo mne oživilo...
    publikované: 25.01.2007 21:48:01 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  5. a ja ďakujem
    za milé komentáre ... všetkým :o))
    publikované: 25.01.2007 22:34:32 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  6. :)
    domy ziju spomienkami citmi tak isto ako ludia. Krasne si to vystihla :)
    publikované: 26.01.2007 01:24:02 | autor: essence (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014