laskonka

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Skúška ... života

Na stolíku našiel iba krátky odkaz od nej. Bolo mu trochu ľúto, že nepočkala, kým sa vráti z obchodu. Čerstvý chlieb a horúci čaj na raňajky by jej určite pomohli vykročiť tou správnou nohou na dnešnú skúšku.

          Pred dvomi mesiacmi jej ponúkol bývanie vo svojom malom byte. Vlastne ona ho trochu na túto ponuku naviedla, keď tu znovu trávili jeden z víkendov. Ľúbila ho už od skončenia strednej školy. Jemu trochu trvalo, kým sa rozhýbal a pochopil, ako veľmi mu na nej záleží. Bola nielen pekná a inteligentná, ale hlavne z nej vyžarovalo veľa dobra.

     On svoj byt s kuchyňou a jednou izbou cez týždeň veľmi nevyužíval. Väčšinou odchádzal do práce skoro ráno a prichádzal až večer.  Spať a jesť chodil k svojim rodičom. Veď tam mal stále svoju chlapčenskú izbu, svoje knihy, gitaru... A ona sa musela učiť na skúšku. Doma sa delila o spoločnú izbu s bratom, ktorý si neustále potreboval púšťať nejakú hlučnú hudbu. V prázdnom byte ju nerušil nikto. Iba večer sa vždy tešila na jeho zastavenie sa.

      Byt bol už prázdny. Nebolo komu uvariť čaj, pripraviť raňajky. Zamkol a odišiel v ústrety každodennému pracovnému stresu. Okolo obeda čakal na jej telefonát. Chcel vedieť, ako dopadla na skúške. No keď sa neozvala ani do druhej hodiny, skúsil jej zavolať on. Nezdvihla, neozvala sa. Začínali ho obchádzať obavy. Čo sa mohlo stať? Aj keby tú skúšku neurobila, snáď by reagovala na  telefón...

     Prišiel do svojho bytu hneď, ako to bolo možné. Zdalo sa mu, že autobus sa vlečie pomalšie ako inokedy, že premávka je hustejšia, než býva normálne. Konečne. Chcel zazvoniť, aby sa rýchlo presvedčil, že je doma a otvorí mu. Nezazvonil, pretože si chcel tú nádej ešte chvíľku uchovať.

     Byt bol zamknutý. Vstúpil dnu, no z predsiene nezaregistroval žiaden pohyb. Cez prázdnu kuchyňu vošiel do izby, ktorá bola obývačkou aj spálňou zároveň. Driemala v polosede na rozloženom gauči a v lone držala malé šteniatko. Pristúpil k nej, do vlasov jej vtisol bozk, znežnený úľavou.
     "Tu si," - zašepkal pre seba.
     Otvorila oči, usmiala sa a povedala: "Skúška dopadla dobre. Zaspala som s predstavou, ako by dopadla skúška nášho spoločného života. Ty, ja a naše prvé spoločné dieťa," - pohladila psíka, ktorý sa tiež prebral na zvuk hlasov. Na znak lásky oblizol ruku svojej paničky a zvedavo si premeriaval svojho nového pána.


Štipka prózy | stály odkaz

Komentáre

  1. wow
    To bolo dobre. Zaujimavy styl pisania. Bolo to naozaj zlate. Super =D
    publikované: 17.06.2005 16:38:58 | autor: shadowycorner (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ...
    zase nesklamala:o.)
    publikované: 17.06.2005 17:21:47 | autor: ywana (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. :))
    laskonka, prekrasne
    publikované: 20.06.2005 08:53:54 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014