laskonka

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Jedna z podôb šťastia

...8 mesiacov, 8 kg, dve rozžiarené očká a pusinka roztiahnutá do nekončiacehu úsmevu, ktorý by na začiatku tohto roku snáď zvládol poroztápať všetky ľady, vytvorené krutým mrazom :o))

     Keď sa mu chce, reaguje aj na podoby mena Jakub, ale bližší mu je úsmev, dotyk a pohľad. Včera som mu ich rozdala snáď nekonečné množstvo ... zapamätal si to a dnes mi ich prenádherne opätoval. Náš mamut, ktorý cez deň zaspí iba na balkóne alebo vonku, pri prechádzke. Okolopadajúci dážď (či výnimočný sneh) ho netrápia. Načo má naokolo toľkých milujúcich ľudí ... dali by mu modré z neba, tak prečo nie pohodlný spánok na čerstvom vzduchu za každého počasia :o))???

     Zázrak so zvláštnym inštinktom zobudiť sa práve vtedy (a to zásadne, takže ani dnešok nebol výnimkou), keď zvyšok rodiny začína obedovať. Neplače, aby upozornil na svoj návrat zo sveta bábätkovských sníčkov ... iba si začne rozprávať ... o tom, čo sa mu snívalo a o tom, na čo sa teší v nasledujúcich hodinách. Ak si náhodou dovolíme nevšimnúť, že naše živé striebro sa už zobudilo, prestáva sa sústrediť na význam slov (vzhľadom na vek väčšinou pochopiteľný iba pre neho :o)), o to väčšiu sústredenosť vynaloží na intenzitu hlasitosti.

     Usadený za vrchstolom na vlastnej detskej stoličke iba chvíľu venuje pozornosť rozmixovanému mäsu so zeleninou, ktoré mu na detskej lyžičke v pravidelných intervaloch prichádza do pusinky. Očami neustále vyhľadáva môj pohľad ... príliš vzácny pohľad (ne)všedných dní, takže mi zbytočne všetci dookola opakujú, aby som si ho nevšímala, kým spapá, čo má v hrnčeku. To sa proste nedá. Vykúzli prenádherný úsmev na tváričke zakaždým, keď sa nám dokážu stretnúť oči cez prekážky nastavované chrbátom nášho otca, či ramenani brata (Jakubovho otca). Úsmev, ktorý príjemne zohrieva nielen mňa, ale všetkých naokolo.   

     Dieťa ako zázrak života. Každodenná radosť a intenzívna premena dlhodobého vývoja. Produkt lásky a láska niekoľkonásobne navrátená. Prvé, zatiaľ iba veľmi neisté krôčiky, no nekonečná trpezlivosť skúšať ich znova a zas. Kroky, ktoré budú súčasťou životných ciest a rozhodnutí. Dnes iba nevedomé a inštinktívne pohyby pri plávaní, ktoré "trénuje" takmer od piatich mesiacov. Ktovie, či bude s rovnakou radosťou plávať prekážkami, ktoré pre neho budúcnosť už určite pripravuje.

     Vianoce každému z nás pripomenú kúsky prežitých smútkov i vločky šťastia. Tento rok som sa intenzívne dotkla oboch strán života. O smútku však dnes písať nebudem. Pozná ho každý z nás a nie je treba deliť sa oň. No šťastia akoby nikdy nebolo dosť ... napriek tomu som z neho dostala intenzívny prídel a preto som sa s ním prišla podeliť. Dodatočne zaželať krásny zvyšok Vianoc, a do Nového roku len a len veľa krásnych chvíľ a (keď tak) len omrvinku smútku, ktorá pripomenie, aké nádherné sú hviezdičky v očiach a radosť v usmiatej tvári.


O živote, citoch, vzťahoch... | stály odkaz

Komentáre

  1. Laskonka,takéto čítanie je v tejto dobe
    balzámom a za seba som rád,že si sa o šťastíčko podelila.
    Mimochodom,ako čítam,aj vy máte mamuta.
    A ja som myslel,aký som originálny :)
    Aj Tebe / Vám všetko naj,tak ako sa na Nový rok patrí.
    publikované: 26.12.2006 17:18:34 | autor: teide (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. teide, díky :o))
    tiež máte mamuta v podobe dieťaťa-otužilca?
    Mimochodom, ten náš je skvelý na kondičku (nielen počas Vianoc), pretože pokiaľ nespí, tak neobsedí v kľude ani desať sekúnd ... jeho špecialitou sú rôzne podoby natriasania a vyhadzovania do vzduchu, pričom kope nožičkami akoby plával ... takže po dvoch dňoch s ním mám horšiu svalovicu, ako keby som znovu začala cvičiť :o))

    Aj Tebe všetko naj do Nového roku :o))
    publikované: 26.12.2006 17:42:37 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Laksonka,bábo ešte nie,brat disponuje malou dcérkou :)
    Snáď sa neurazíš,ja som svojho psíka mamutom nazval a momentálne je ako dieťa.
    Tiež si žiada svoje a aj keď mu nie je rozumieť,dá sa mu čítať v očiach.
    Je to malá predpríprava na omnoho väčšiu zodpovednosť i radosť v jednom :)

    A ďakujem.
    publikované: 26.12.2006 17:50:26 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Jasné, že neurazím :o))
    aj my máme psíka ... tiež je ako dieťa ... aj teraz žiarlil podobne ako starší súrodenci niekedy žiarlia na mladšie prírastky do rodiny ... ale inak je to zlatíčko a naše slniečko - Sunny :o))

    A nemáš za čo :o))
    publikované: 26.12.2006 18:03:35 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  5. ach laskonka :)
    ani som nevedela, že si mamička (gratulujem :))) a ako milo sa tešíš svojmu malému, musí to byť tá najúžasnejšia vec na svete, snáď neobíde ani mňa...akých zázrakov je schopná žena a ešte sa s nimi dokáže aj podeliť...ďakujem :)

    všetko dobré v Novom roku a malému tie najšťastnejšie prvé krôčky a pri kotrmelcoch, nech mu nikdy nechýbajú pevné ruky jeho rodičov ;)
    publikované: 26.12.2006 19:28:14 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  6. dia :o))
    musím to trochu uviesť na pravú mieru, ide o bratovho syna - trochu som to tam naznačila, ale asi nie celkom zrozumiteľne :o))

    ale inak vďaka za prečítanie a som si isté, že podobné šťastie si v budúcnosti vychutnáš i ty sama :o))
    publikované: 26.12.2006 19:42:31 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  7. jaj, asi som nečítala pozorne ;)
    tak na dieťatkovskú budúcnosť :)
    publikované: 26.12.2006 20:03:46 | autor: dia (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. jeeej,
    super clanok:) vidno, že váš malý zázrak rozdáva radosť všetkým naokolo. My máme tiež doma "niečo" podobné, len trošku väčšie:)
    a tiež všetko naj do nového roku, nech malý riadne rastie a robí vám všetkým stále väčšiu radosť:)
    publikované: 26.12.2006 20:06:36 | autor: bodka (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. dia, na dieťatkovskú budúcnosť :o))
    hmm, ano, znovu comment, pod ktorý sa spolu s tebou podpisujem :o))
    publikované: 26.12.2006 20:28:22 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  10. bodka, díky moc
    ... a podobne :o))
    publikované: 26.12.2006 20:30:11 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  11. tak toto je naozaj pohladenie duse
    aj ja sa tisko usmievam, len si nemrmlem :)
    publikované: 27.12.2006 17:09:59 | autor: Terreza (e-mail, web, autorizovaný)
  12. mladatka
    su prilevom stastia :)
    publikované: 29.12.2006 21:37:28 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014